Ηλιθιότητα

Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι ηλίθιοι γιατί δεν ξέρουν τι ψηφίζουν. Οι ψηφοφόροι των μνημονιακών κομμάτων είναι ηλίθιοι γιατί ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους. Οι μικροαστοί είναι ηλίθιοι γιατί κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους. Οι αγανακτισμένοι είναι ηλίθιοι γιατί  εκτονώνονται και μετά γυρίζουν σπίτι τους.

Η ηλιθιότητα είναι μία από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις των ημερών. Κατά κύριο λόγο βγαίνει από τα στόματα αριστερών/αναρχικών που την χρησιμοποιούν για να περιγράψουν οποιονδήποτε αρνείται να ακολουθήσει τον δρόμο μας, και περπατάει σε άλλα μονοπάτια. Αν και η ευφυΐα είναι προσόν, και ως εκ τούτου αδύνατο να βρίσκεται σε όλους η σε κανέναν σε μία κοινωνία, η συνεχόμενη χρήση της λέξης δεν έχει να κάνει με το IQ σε οποιαδήποτε μορφή του. Είναι μάλλον μια αυτοεπιβεβαίωση για τον ίδιο το χρήστη της λέξης: αφού ο/οι Χ είναι ηλίθιοι, εγώ που είμαι απέναντι είμαι έξυπνος. Όπου Χ βάζουμε οποιαδήποτε κατηγορία θέλουμε. Επίσης, αφού αυτό που κάνει ο/οι Χ ηλίθιος/ηλίθιοι είναι λάθος, αυτό που κάνω εγώ είναι σωστό.  Επειδή όμως, ως γνωστόν, ή στραβός είναι ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε, ο περί ηλιθιότητας χαρακτηρισμός μάλλον αναδεικνύει ότι τελικά, ο γιαλός είναι στραβός.

Λίγο πολύ, τα τελευταία 30-40 χρόνια της μεταπολίτευσης, όλοι μας μάθαμε στο βόλεμα, και μέσα στους «όλους» βάζω και την αριστερά. Μην εξανίστασαι αγαπητέ αναγνώστη, δεν εννοώ το βόλεμα που εννοείς, δεν αναφέρομαι στην ρεμούλα και τον βούρκο που βούτηξαν τα δύο μεγάλα κόμματα τραβώντας κομμάτια της κοινωνίας μαζί τους. Μιλάω για διαφορετικού είδους βόλεμα: αυτό που εμείς οι ίδιοι χτίσαμε, βάζοντας ένα κάρο προαπαιτούμενα για να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, χτίζοντας τείχη ιδεολογικής καθαρότητας μέσα στα οποία νοιώθουμε ήσυχοι με την επαναστατική μας συνείδηση, αγκαλιάζοντας δογματισμούς οι οποίοι έκαναν εύκολη την πολιτική μας ζωή, αφαιρώντας την ανάγκη της ουσιαστικής ανάλυσης. Ίσως λοιπόν να μην φάγαμε, να μην κλέψαμε και να μην πέσαμε με το κεφάλι στο βάζο με το μέλι, αλλά παρόλα αυτά, σε ένα ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο, βολευτήκαμε.

Ο χαρακτηρισμός «ηλίθιος» για οποιονδήποτε λοιπόν αρνείται αυτή την στιγμή να ακολουθήσει τον δοξασμένο δρόμο που προτείνουμε, δεν είναι τίποτε άλλο από την συνέχεια αυτού του βολέματος. Αποποίηση ευθυνών (αφού είναι ηλίθιοι, τι να κάνουμε), μηδενική ανάλυση (είναι ηλίθιοι και γι αυτό γίνεται ότι γίνεται) και μπορούμε ήσυχοι να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, ασχέτως αποτελέσματος, ασχέτως εάν οδηγεί στον γκρεμό. Τουλάχιστον μέχρι το χείλος του, θα μπορούμε να είμαστε συνειδησιακά εντάξει.

Το να χαρακτηρίζεις κάποιον «ηλίθιο», οδηγεί στο σήμερα σε μια περιχαράκωση η οποία είναι η χειρότερη επιλογή για την αριστερά. Το να ρίχνεις το φταίξιμο στην κοινωνία που δεν σε ακολουθεί, είναι μια έμμεση παραδοχή ότι εσύ τα έχεις κάνει όλα σωστά αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η κοινωνία δεν σε γουστάρει. Βέβαια, για έναν πολιτικό χώρο που θέλει να αλλάξει αυτήν ακριβώς την κοινωνία, η παραπάνω πρόταση είναι τουλάχιστον άτοπη: όταν χάνεις την επαφή σου με τον κόσμο και την πραγματικότητα, δεν φταίει ούτε ο κόσμος, ούτε η πραγματικότητα. Φταις εσύ, που δεν έχεις πιάσει τα μηνύματα των καιρών και επιμένεις να προσκολλάσαι σε άλλες πραγματικότητες που σε συμφέρουν, γιατί για αυτές έχεις έτοιμες απαντήσεις, χωρίς να χρειάζεται να βασανίσεις το μυαλό σου με αυτοκριτική και ανάλυση. Έτσι λοιπόν, γεννιούνται στα μυαλά μας οι «ηλίθιοι».

Άρα λοιπόν, οι φασίστες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο γιατί ο κόσμος είναι «ηλίθιος». Η χώρα θυμίζει νεκροταφείο ενώ πορεύεται προς τον χειρότερο χειμώνα της από αυτόν του 1941-42 γιατί είναι «ηλίθιοι» και δεν αντιδρούν. Οι θεωρίες συνομωσίας και ο «ανθελληνισμός» δίνουν και παίρνουν γιατί τα πιστεύουν οι «ηλίθιοι». Το ξυρισμένο κεφάλι και οι χρυσαυγήτικες ατάκες έχουν γίνει μόδα στα σχολεία γιατί τα παιδάκια είναι «ηλίθιοι».  Ο γιαλός όμως δεν είναι δυνατόν να είναι στραβός: ο γιαλός υπάρχει και δεν αλλάζει. Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις είναι η ρότα σου, για να μην πέσεις στα άκρα δεξιά βράχια και βυθιστείς, μαζί με όλο το έξυπνο πλήρωμα σου και τους πεφωτισμένους καπετάνιους σου. Γιατί τελικά, οι «ηλίθιοι» είναι πολλοί και πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα. Αν όμως οι ηλίθιοι επικρατήσουν και εσύ χάσεις, αυτό δεν σε κάνει έξυπνο. Σε κάνει πιο ηλίθιο, και ταυτόχρονα, χαμένο.

1 comment
 1. ο δείμος του πολίτη said:

  Αναφορικά με το Γέροντα δεν έχω να συμπληρώσω κάτι περισσότερο. Απλά μερικές φορές τρελαίνομαι που αναρωτιούνται ακόμα γιατί ενισχύεται η Χρυσή Αυγή δημοσκοπικά. Το έγραφα προ ημερών και την Παρασκευή μάλλον επιβεβαιώθηκα.
  Με πρόσχημα (γιατί αν είναι ειλικρινές, πρόκειται για αθλιότητα και ηλιθιότητα) τη μείωση της δύναμής της και την «επαναφορά στη νομιμότητα», μόλις έγιναν γνωστά τα περιστατικά σε λαϊκές αγορές, έσπευσαν δήμοι, οργανισμοί και Κεντρική Διοίκηση με ΕΛΑΣ να εξετάσουν τους μικροπωλητές και τις άδειές τους.Έτσι, όμως, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν στους ψηφοφόρους ότι η Χρυσή Αυγή είχε δίκιο και πως αν δεν ενεργούσε αυτή, το Κράτος θα κοιμόταν ακόμα (=>μπράβο στους φασίστες).
  Την Παρασκευή σπεύδουν αμέσως οι δικαστικές κι αστυνομικές να συλλάβουν κάποιον που ειρωνευόταν ένα μοναχό (οι φονταμεταλιστές τον θεωρούν φωτισμένο ή προφήτη). Έρχονται ακόμα μία φορά να δείξουν ότι η Χρυσή Αυγή έχει δίκιο και πως αν δεν αποκάλυπταν το θέμα οι ναζιστές, ακόμα θα βλασφημούσε ο άπιστος/άθεος.
  Όλα τα βήματα σήμερα της Πολιτείας (δικαστικών, πολιτικών κι εκτελεστικών οργάνων) συγκλίνουν στα μαύρα βήματα του ναζιστικού μορφώματος. Κάθε βήμα τους επιβεβαιώνει στα μάτια του ψηφοφόρου ότι οι φασίστες έχουν δίκιο κι ευτυχώς που μπήκαν στην Βουλή, αλλιώς «οι αριστεροί θα είχαν κυριεύσει το κράτος και οι ανίκανοι θα έκλειναν τα μάτια ξανά».
  Και όπως λέγαμε στο Ιράν η εκεί Χρυσή Αυγή φορά ράσα και στρατιωτική στολή, ενώ εδώ απλά την ψηφίζουν ή τη στηρίζουν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: