Μέρες περίεργες

Είναι ώρες που θέλω να γράψω, αλλά δεν ξέρω τι. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν θέματα. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει θέληση. Είναι ότι το μυαλό κολλάει, δεν ξέρει τι να σκεφτεί.

Είναι κάτι μέρες που η μαυρίλα σε καταναλώνει ολόκληρο, ολοκληρωτικά. Αυτές οι μέρες που συνειδητοποιείς πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και, το χειρότερο, πόσο πιο άσχημα μπορούν να γίνουν.  Ειδικά όταν οι μέρες αυτές έχουν αίμα.

Είναι κάτι μέρες που νομίζεις ότι φτάσαμε στον πάτο, ότι το τέλος όλης αυτής της τραγωδίας πλησιάζει. Είναι μέρες που αποστρέφεις το βλέμμα σου από την επικαιρότητα γιατί είναι πολύ βαριά για να την επεξεργαστείς και να την καταπιείς.

Είναι μέρες σαν την 18ή Σεπτέμβρη. Μέρες θανάτου, μέρες βίας, μέρες μαυρίλας, μέρες μαχαιριών και αίματος, μέρες καφρίλας και υποκρισίας, μέρες με τέρατα. Μέρες που η απελπισία πλημμυρίζει το είναι σου.

Είχαμε πει να μην ζήσουμε σαν δούλοι και κάθε μέρα πλησιάζουμε στην σκλαβιά. Είχαμε πει να μην συνηθίσουμε τον θάνατο και τον συνηθίσαμε, ενίοτε τον κατηγοριοποιούμε ή τον δικαιολογούμε ή τον αγνοούμε. Είχαμε πει να τσακίσουμε τους φασίστες και οι φασίστες είναι εδώ, είναι πολλοί και μας σκοτώνουν όταν και όπως το θελήσουν. Πάντα στην νύχτα, πάντα με κάλυψη, πάντα πολλοί εναντίων λίγων. Πάντα για τον ίδιο λόγο: γιατί στα καθαρά μυαλά τους (ειρωνικές φαντάζουν και οι δύο αυτές λέξεις στην συγκεκριμένη περίπτωση) δεν χωράμε. Ο αντιφασίστας δεν πρέπει να υπάρχει: είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει στο «μυαλό» του ο κάθε ναζί, παρεκκλίνει από το σωστό μοντέλο του, έρχεται σε αντίθεση με τον σάπιο εαυτό του. Άρα ο αντιφασίστας πρέπει να δαρθεί, να εξαφανιστεί, να βασανιστεί, να πεθάνει. Πρέπει να σταματήσει η ύπαρξη του, η δράση του και ο λόγος του.

Είναι και κάτι μέρες όμως που συνειδητοποιώ πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα από αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια. Είναι κάτι μέρες σαν την 18ή Σεπτέμβρη, την μέρα που οι ναζίδες σκότωσαν έναν εχθρό τους για να τον κάνουν να σκάσει και το μόνο που κατάφεραν, είναι να κάνουν τις σκέψεις του, τα τραγούδια του, τον λόγο του να φτάσει παντού. Σε ανθρώπους που δεν θα τον άκουγαν ποτέ αλλιώς και σε μέρη που ποτέ δεν θα τον γνώριζαν.

Είναι και άλλες μέρες, όταν διαφαίνονται νέα πράγματα που απλώνονται, αυξάνονται και πληθύνονται. Όταν δημιουργείται ένας νέος αντιφασισμός, όταν αρχίζει  να συγκροτείται, να χτυπάει και να ξεκολλάει από τα βαρίδια του παρελθόντος. Όταν η βάση της αριστεράς συμμαχεί με τον αντιεξουσιαστικό χώρο στον δρόμο, διακριτοί αλλά ενωμένοι ενάντια στον ναζισμό. Όταν τα κινήματα αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρησης ξεφυτρώνουν παντού, αποκτούν αυτοπεποίθηση και μοιράζουν όραμα και ελπίδα. Οι μέρες όταν η πολιτική του δρόμου, της πλατείας, της γειτονιάς και του χώρου δουλειάς ξεπερνά την πολιτική της γραβάτας, της χειραψίας, του politically correct και των μαχών για την τιμή των όπλων.

Ζούμε περίεργες μέρες, μαύρες μέρες και θαυμάσιες μέρες. Μέρες κρίσης, και ως γνωστόν, η κρίση είναι ευκαιρία. Όχι όπως την εννοούν τα νεοφιλελεύθερα γουρούνια, ως ευκαιρία για κέρδος, κι άλλο κέρδος, περισσότερο κέρδος και περισσότερα πτώματα. Ευκαιρία για εμάς, για καθαρτικές ιδέες και πρακτικές. Για αλληλεγγύη, για ανθρωπιά, για εξέγερση, για να υψώσουμε το ανάστημα μας. Για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι σε μια καλύτερη κοινωνία από αυτήν στην οποία μεγαλώσαμε.

Αν μη τι άλλο, το μαχαίρι του φασίστα όρισε ξεκάθαρα τις δύο πλευρές. Από την μία, η αξιοπρέπεια, ο αγώνας, το καθαρό μέτωπο, τα όνειρα, ο πολιτισμός, η μουσική, από την άλλη η λάσπη και ο υπόκοσμος. Η μέρα με την νύχτα. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα μπορεί να γίνει μια αρχή για να τσακίσουμε τον φασισμό. Όχι απαραίτητα τους φασίστες, αλλά τον φασισμό.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: