Η μασκότ του Κολωνακίου

Η μασκότ του Κολωνακίου ή αλλιώς, πώς μπορείς να παίξεις με την μιζέρια του άλλου. Να κερδίσεις από αυτή, να προβληθείς, να βγάλεις λεφτά, να χτίσεις το image του εντύπου, να γράψεις ένα συγκινητικό άρθρο ή να ανεβάσεις μια καλή φωτογραφία για την αντίστοιχη ανταμοιβή σε like, share, και συγκινητικά «ελπιδοφόρα» σχόλια. Η αλλιώς, πως η αναισθησία ή η αναζήτηση για θέαμα που να πουλάει φτάνουν στα όρια της ηλιθιότητας. Σημερινό γεύμα, το συναισθηματικά φορτισμένο θέαμα. Πρώτο πιάτο, ο ήρωας:

Ο νοικοκύρης άστεγος «κατοικοεδρεύει» σε ένα παγκάκι στο Κολονάκι. Ο αντιφατικός τίτλος «νοικοκύρης άστεγος» του χαρίστηκε από την συνήθεια του να ταχτοποιεί τα λιγοστά υπάρχοντα του καθώς και να στρώνει το παγκάκι του σαν να ήταν πραγματικό κρεβάτι. Τι γλυκό, τι ευχάριστο, τι συγκινητικό, το πρώτο πιάτο μας δεν είναι σαν τα άλλα άστεγα πιάτα, βρομερό, ελεεινό, τελείως ρακένδυτο, μια μάζα από κουρέλια και τρίχες. Είναι ένας καλόβολος, ευγενικός γεράκος που παρουσιάζει ευπρεπές θέαμα. Γράφει στην κάμερα και στο χαρτί. Θα το πασπαλίσουμε με μια σος τραγικής ιστορίας: μετανάστης που έχασε τα πάντα σε αυτόν τον «άδικο ντουνιά» κατέληξε στο παγκάκι, ένας άνθρωπος του δρόμου, μια ενδιαφέρουσα ιστορία  στην Ελλάδα της κρίσης.

Πιάτο δεύτερο: το γεγονός.

Μετά από τα παράπονα κάποιου κατοίκου/καταστηματάρχη ή κάποιου άλλου random ρουφιάνου, η αστυνομία απομακρύνει τον άστεγο κατάσχοντας τα πράγματα του. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον κορυφώνεται: η συγκινητική ιστορία μας παίρνει νέα τροπή, με τον ήρωα να δέχεται τα χτυπήματα της μοίρας. Ο άστεγος που «συγκίνησε και έγινε θέμα στα ΜΜΕ καθώς ήταν μία εικόνα αισιοδοξίας μέσα στη γενικότερη «μαυρίλα» της κρίσης» έχει απομακρυνθεί από την θέση του. Η τρυφερή ιστορία μας γίνεται ακόμα καλύτερη: στο κάδρο μπαίνει η άκαρδη εξουσία και οι καλοί γείτονες, που με τις διαμαρτυρίες τους προσπαθούν να βοηθήσουν τον ήρωα μας.

Πιάτο τρίτο και τελευταίο: το happy ending

Ο ήρωας επανέρχεται στην θέση του προσφέροντας το τέλειο άρθρο για τα εναλλακτικά έντυπα. Ο ήλιος λάμπει και πάλι, οι περίοικοι χαρούμενοι που επανήλθε ο ευγενικός άστεγος στο παγκάκι του που κάποιος του είχε στερήσει, έτοιμοι να τον βοηθήσουν να ξαναβρεί τα πράγματα του, να ξαναβρεθεί η μασκότ, το θέαμα της γειτονιάς, η παραξενιά της πόλης, το θέμα της επόμενης ημέρας. Η γειτονιά τα κατάφερε: ανάμεσα στα τελευταία υπολείμματα μεγάλης ζωής, η μασκότ είναι πάλι εδώ. Μη νομίζεις, η κρίση μας χτυπάει όλους, είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι, συγκινηθήκαμε.

Ας χαρούμε τώρα όλοι μαζί με τα ηλιόλουστα, ανάλαφρα εναλλακτικά έντυπα που θα πουλήσουν ελπίδα, ανθρωπιά, στυλ, must see, σεξ, συναισθήματα, χόμπι, φωτογραφίες και ότι άλλο μπορέσουν μαζί με την «αισιόδοξη» αυτή ιστορία.. Ας χαρούμε όλοι με τον άστεγο που ξαναγύρισε το παγκάκι του και ας το βαφτίσουμε αυτό «καλή είδηση», ότι πρέπει για να κλείσει το σημερινό φύλλο και για να κυκλοφορήσει στα social media. Ζωή στο χαρτί ή στην οθόνη σαν διαφήμιση της Coca-Cola: όλα σε ένα απαλό φως χαράς, χωρίς προβλήματα, με κάποιες συγκινήσεις που καταλήγουν σε καλό happy ending.  Αύριο ποιος ξέρει; Ίσως να είναι κάποια άνεργη μητέρα που θα φωτογραφηθεί σε κάποιο συσσίτιο, ξεχειλίζοντας χαρά στην κάμερα. Η κάποιος ναρκομανής, με μια σύριγγα στο χέρι, έτοιμη προς χρήση. Έτσι και αλλιώς, όλα για κατανάλωση είναι.

 

4 comments
 1. selana019 said:

  Έχεις δίκιο.Ανέβασα την συγκεκριμένη φωτογραφία δύο φορές, με διαφορετικό θέμα την κάθε φορά.
  Νοιώθω κάφρος.

  • Jolyn said:

   So that’s the case? Quite a revtealion that is.

  • Oh, Gentoo, it's just a little bit of this Kat's British sense of humour. While the document does indeed stipulate "Nokia Internal Use Only", it was sent by Nokia to this weblog for dissemination. I was just having a little fun at the expense of whoever it was at Nokia who forgot to delete the legend!Thanks, by the way, for your many contributions to this blog by way of comments posted over the years. You have done much to enrich the IP perspectives of all of us.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: